طبیعتا شما هم بعد از جراحی بینی ، زمانی که با پروسه شست و شو روبرو می شوید ، سوالاتی همچون : چگونه باید بینی را تمیز کرد؟ تا کی این پروسه ادامه می یابد؟ و یا اصلا دلیل این کار چیست؟ سبب می شوند تا شما دچار استرس و نگرانی شوید و حتی ممکن است شست و شو بعد از جراحی خود را به پشت گوش بیاندازید. توجه داشته باشید ممکن است این کار سبب بروز عوارض جبران ناپذیری گردد. دکتر نادیا گودرزی ، جراح بینی تهران برای شما زیباجویان عزیز مقاله ای کامل درباره تمیز کردن بینی بعد از عمل ، نحوه و علل شست و شو ارائه داده است تا دیگر در انجام این پروسه دچار سردرگمی نشوید و مراقبت های بعد از رینوپلاستی خود را به درستی طی و به بهبودی کامل برسید. با ما در خواندن مقاله زیر همراه باشید.

چگونه بعد از جراحی قسمت خارجی بینی را تمیز کنیم؟
در ابتدا دستان خود را به خوبی شسته و ضدعفونی نمایید ، این امر مانع از ورود میکروب و عفونت به داخل این عضو ، در هنگام تمیز کردن بینی بعد از عمل می گردد. سپس با استفاده از پنبه ، گوش پاکن و یا دستمال تمیز به آرامی پوست بینی خود را تمیز کنید.
استفاده از هرگونه پاک کننده های لایه بردار و یا شیمیایی در این بازه به علل تحریک و یا آسیب به پوست ممنوع می باشد . با استفاده از یک دستمال و یا حوله مرطوب ، پوسته پوسته شدگی های بینی را پاک کنید و از کشیدن حوله بر روی بینی خودداری کنید. توجه داشته باشید برای اطلاع از آموزش های لازم ، حتما به مطب جراح بینی مراجعه کنید.
چگونه بینی بعد از جراحی را تمیز کنیم؟ راهنمایی کامل برای مراقبتهای بعد از عمل و پیش از آن. فرم زیر را پر کنید و از مشاوره تخصصی بهرهمند شوید.”
چرا تمیز کردن بینی بعد از جراحی ضروری است؟
اغلب افراد بعد از رینوپلاستی دچار تنفس دهانی موقتی می شوند. علل این اتفاق تورم بینی و لخته شدن خون در نتیجه گرفتگی بینی می گردد ، اگر قسمت داخلی و خارجی بینی تمیز نشود، فرد دچار عفونت می شود .
از علائم شایع عفونت بینی بعد از جراحی، احساس بوی بد در بینی است. در نتیجه تمیز کردن بینی بعد از عمل علاوه بر جلوگیری از بروز عفونت ، انسداد بینی برطرف شده و تنفس و روند درمان شما بهبود خواهد یافت.
تمیز کردن بینی با پراکسید هیدروژن و گوش پاک کن
یکی دیگر از روش های تمیز کردن بینی بعد از عمل و رفع انسدادهای در اطراف بینی، استفاده از پراکسید هیدروژن و گوش پاک کن است.
استفاده از این روش پاکسازی برای از بین بردن انسداد ها در اطراف سوراخ های بینی مانعی ندارد اما از استفاده آن در قسمت های عمیق تر بینی خودداری نمایید ؛ زیرا می تواند به قسمت های بهبود نیافته در داخل بینی شما بچسبد و به بافت بینی اسیب برساند .
طریقه استفاده این محلول آسان است ، کمی از گوش پاک کن را به محلول آب نمک و یا پراکسید هیدروژن رقیق شده آغشته کنید ، نوک آن را بر روی خون های لخته شده قرار دهید تا کنده شوند. سپس برای برطرف کردن انسداد های عمیق تر مراحل زیر را دنبال کنید :
شست و شو بینی بعد از جراحی با محلول سالین
محلول سالین یا همان محلول آب نمک (کلرسدیم) برای شست و شو قسمت داخلی بینی و رفع انسدادهای عمیق بینی بسیار موثر است.
معمولا متخصصان از فردای رینوپلاستی برای جلوگیری از عفونت این روش شست و شو را به شما توصیه می کنند. برای این فرایند می بایست از سرم نرمال سالین با استفاده از سرنگ پنج یا ده سی سی و یا بطری های مخصوص شستشوی دماغ استفاده گردد. همچنین بهتر است محلول تمیز کردن بینی بعد از عمل استنشاق نشود.
نحوه درست کردن سرم شست و شو بینی در منزل
شما می توانید محلول سالین را در منزل به سه روش مختلف برای خود تهیه نمایید. ابتدا مواد زیر را تهیه کنید :
- مقداری آب اشامیدنی
- نمک خوراکی و یا نمک دریایی بدون ید
- یک ظرف دردار ایمن در مقابل مایکرو ویو
- یک ظرف تمیز
- یک پیمانه اندازه گیری و قاشق چای خوری
- جوش شیرین (اختیاری)
پیش از شروع پروسه ، ظرف شیشه ای مورد نظر را به خوبی بشورید ، زیرا محلول شست و شو ، در این ظرف نگهداری خواهد گردید .
به وسیله اجاق گاز (روش اول)
دو لیوان آب را بر روی گاز به مدت یک ربع بجوشانید ، سپس گاز را خاموش کنید و اجازه دهید به ارامی خنک گردد . سپس به آن یک قاشق چایخوری نمک و یک پیمانه جوش شیرین (اختیاری) اضافه کنید . مواد را باهم هم بزنید تا یکدست و حل گردد ، بعد آن را در یک ظرف در بسته به مدت 24 ساعت در یخچال نگهداری کنید . این محلول برای مصرف روزانه می باشد و می بایست پس از 24 ساعت دور ریخته شود .
به وسیله مایکروویو
روش اجاق گاز برای تمیز کردن بینی بعد از عمل ، به دلیل جوشاندن آب استریل تر از روش مایکروویو می باشد با این حال ، باکتری ها در هر دو روش پس از 24 ساعت می توانند شروع به رشد کنند.
همچون روش بالا دو لیوان آب را درون ظرف مناسب ماکروویو ریخته و به آن یک قاشق چایخوری نمک اضافه و در ظرف را ببندید . به مدت یک الی دو دقیقه ظرف را در ماکروویو قرار داده سپس اجازه دهید تا محلول خنک گردد. بعد ازخنک شدن آن را در یک ظرف تمیز ریخته و در یخچال قرار دهید .
به وسیله آب مقطر
اگر به دنبال نسخه استریل تری هستید، استفاده از آب مقطر می تواند گزینه مناسبی باشد.
هشت قاشق چایخوری نمک خوراکی را به مقدار معینی آب مقطر اضافه کنید . این محلول را می توانید تا یک ماه در یخچال نگه داری و مصرف نمایید .
تا چه مدت بعد از جراحی می توان شست و شو را ادامه داد؟
پروسه شست و شو بینی بعد از جراحی به دو قسمت داخلی و خارجی تقسیم بندی می شود . شما بلافاصله پس از در اوردن تامپون ها ، می توانید شروع به شست و شو داخلی بینی خود نمایید . اما شست و شوی خارجی بینی باید بعد از برداشتن گچ آن ، به آرامی و با ملایمت انجام شود .
معمولا بانداژ و گچ بینی در بازه زمانی هفت الی ده روز پس از رینوپلاستی برداشته می شود. شما به طور کل تمیز کردن بینی بعد از عمل بینی را تا چهار الی شش هفته بعد از جراحی تا زمانی که به بهبودی نسبی برسید، می توانید ادامه دهید.
از دیگر توصیه های کلیدی
در هنگام تمیز کردن بینی بعد از عمل از وارد کردن هرگونه فشار به بینی پرهیز و برای رفع انسداد های بینی از محلول های شست و شو استفاده کنید . به هیچ عنوان برای رفع این گرفتگی ها انگشتتان را در داخل بینی فرو نکنید . این کار سبب آسیب به بافت بینی و خونریزی می گردد.
سوالات متداول
دفعات شست و شو بینی بعد از جراحی به خودتان بستگی دارد ، شما می توانید روزی دو الی سه بار بینی خود را تمیز نمایید . بعد از هربار شست و شو استفاده از پماد ویتامین آ و یا وازلین برای جلوگیری از خشکی بینی فراموش نشود .
طبیعی است پس از جراحی تا چند روز ابتدایی مقداری خون یا مخاط هنگام شست و شو بینی بعد از عمل خارج شود لذا با رعایت بهداشت بینی می توانید از خطر تجمع باکتری در این عضو جلوگیری کنید.