تا به حال شده بدون اینکه سرما خورده باشید و یا شکستگی در بینی تان رخ داده باشد ، با گرفتگی مواجه شوید و مشکل تنفسی پیدا کنید؟ شاید برای شما نیز جالب باشد که مقصر پشت این عارضه ، پولیپ بینی می باشد. پولیپ ها توده های نرم ، بدون درد و غیر سرطانی هستند که در آستر سینوس و یا بینی رشد می کنند. بیشتر اشخاصی که با این معضل رو به رو می شوند دچار آسم ، آلرژی ، عفونت مزمن و یا التهاب در مسیرهای هوایی بینی می باشند.
برای کوچک کردن این زائده ها و یا بهبود علائم آن ، می توان از دارو و یا جراحی استفاده کرد. با دکتر نادیا گودرزی در این مقاله همراه باشید تا اطلاعات خود را در این زمینه کامل کنید.
"*" زمینه های مورد نیاز را نشان می دهد
پولیپ بینی چیست؟
همانطور که گفته شد این توده ها را می توان در سینوس و یا حفره های بینی پیدا کرد. در نظر داشته باشید این زائده ها خوش خیم (غیر سرطانی) هستند و دردناک نمی باشند. پولیپ ها از غشا مخاطی (بافت نرم و نازک که روی بخش های مختلف بدن را پوشانده است) نشات می گیرند. پولیپ های بینی می توانند ملتهب و متورم شده و بخشی از سوراخ های بینی را مسدود نمایند.
علت بروز پولیپ بینی
این توده ها زمانی به وجود می آند که غشا مخاطی که سینوس و بینی را پوشانده است ؛ تغییر می کند. این غشا می تواند برای مدت طولانی و یا به صورت مرتب ملتهب شود. این التهاب علائمی مثل تورم ، قرمزی و تجمع مایع را از خود نشان می دهد.
محققان باور دارند که علت تشکیل پولیپ بینی عفونت و آلرژی می باشد. در تحقیقات انجام شده از بافت این پولیپ ها نمونه برداری شده است. این نمونه ها حاوی مقدار زیادی ائوزینوفیل بوده اند. ائوزینوفیل ها سلول های سفیدی هستند که به عفونت و واکنش های حساسیت زا ارتباط نزدیکی دارند. در نتیجه این تحقیقات مشخص شد که التهاب می تواند باعث رشد توده های کوچکی شود که با مایع پر شده اند. این توده ها سپس به پولیپ تبدیل می شوند.
علائم پولیپ بینی
ممکن است در صورت ابتلا به این مشکل ، با هیچ نشانه ای رو به رو نشوید. اما با بزرگ شدن هر توده امکان دارد علائم زیر رخ دهند:
- سردرد
- آبریزش بینی
- گرفتگی بینی
- خروج ترشحات از پشت بینی
- احساس درد یا فشار در سینوس ها ، صورت یا دندان های بالایی
- از دست دادن حس بویایی یا چشایی
- خر و پف
زمانی که پولیپ بینی به اندازه کافی بزرگ شود ، می تواند باعث بروز عارضه های جدی تری مثل موارد زیر گردد:
- افرادی که به آسم مبتلا هستند ، به صورت مرتب با حمله های آسم مواجه می گردند
- آپنه خواب یا دیگر مشکلات مربوط به خواب
- سختی در تنفس حتی در افرادی که آسم ندارند
- عفونت سینوس مزمن
پولیپ بینی چگونه تشخیص داده می شود؟
در صورتی که با علائم ذکر شده مواجه شدید ، بهتر است هر چه زودتر به یک متخصص گوش و حلق و بینی مراجعه کنید. ایشان برای تشخیص این بیماری اقداماتی را به انجام می رسانند که برخی از آن ها را در ادامه ذکر کرده ایم :
- در مورد سوابق پزشکی ، مخصوصا آلرژی ، عفونت و سابقه ابتلا به آسم از شما سوالاتی را می پرسد
- شما نیز باید در مورد علائم خود ، و مدت زمانی که با آن ها رو به رو شده اید صحبت کنید
- در مرحله بعدی پزشک داخل بینی را با استفاده از یک اندوسکوپ معاینه می کند
- در صورت نیاز سی تی اسکن تجویز خواهد شد تا تصاویر دقیقی از داخل این عضو به دست آید
درمان پولیپ بینی تحت نظر دکتر گودرزی
اول از همه این نکته را در نظر داشته باشید که همه افراد نمی توانند از شر این زائده ها خلاص شوند. اما در هر صورت درمان های مختلفی وجود دارند که می توانند کمک رسان باشند. برای مثال:
- تزریق داروهایی مثل دوپیلوماب زیر پوست
- مصرف داروهای استروئید خوراکی
- تجویز اسپری استروئید که پولیپ ها را کوچک کرده و علائم را بهبود می بخشد
- انجام عمل سرپایی که در آن با استفاده از اندوسکوپی پولیپ ها بیرون آورده می شوند. زمانی این روش صورت می گیرد که دیگر درمان ها جواب نداده باشند
در صورتی که بیمار با عفونت نیز رو به رو شده باشد ، پزشک برای او آنتی بیوتیک نیز تجویز خواهد کرد.
عمل پولیپ بینی در تهران
در این نوع از جراحی زیبایی بینی توده ها از آستر بینی و سینوس برداشته می شوند. تکنیک استفاده شده به این بستگی خواهد داشت که زائده ها در کجا واقع شده باشند.در صورتی که پولیپ بزرگ بوده و در قسمت جلویی بینی قرار داشته باشد ، پزشک می تواند آن را از طریق ابزاری به نام میکرودبریدر و در مطب خود بیرون آورند. این وسیله توده را جدا کرده و در همان زمان بافت های شل شده را مکش می نماید.
علاوه بر این امکان دارد دکتر پولیپ بینی را با استفاده از ابزاری به نام گرسپ بیرون آورد. این پروسه پولیپکتومی درون بینی نام دارد.برای رفع پولیپ هایی که اندازه کوچک و تعداد بیشتری دارند و همچنین در نقطه عمیق تری از حفره بینی واقع شده اند ، به احتمال زیاد به جراحی نیاز است. در این عمل کم تهاجمی ، جراح بینی خوب در تهران دکتر نادیا گودرزی از یک اندوسکوپ استفاده می کند. این ابزار یک لوله انعطاف پذیر مجهز به دوربین و نور می باشد. با بهره گرفتن از این وسیله مکان زائده ها تشخیص داده شده و بیرون آورده می شوند.
عمل پولیپ بینی چقدر طول می کشد؟
این پروسیجر تنها چند ساعت زمان نیاز دارد و در صورتی که از بیهوشی عمومی استفاده شده باشد ؛ نیاز است که چند ساعت را در بیمارستان سپری کرده و سپس به خانه بازگردید.
هزینه جراحی پولیپ بینی در سال 1404
هزینه این فرآیند در شهر تهران به عواملی بستگی دارد که در ادامه ذکر کرده ایم :
- زمان مورد نیاز برای انجام عمل
- اینکه نیاز به داروی بیهوشی عمومی هست یا خیر
- این که در حین جراحی از چه ابزاری بهره گرفته شده است
- دستمزد جراح
- اینکه بیمار تحت پوشش بیمه قرار دارد یا خیر
پولیپ دوباره عود می کند؟
همانطور که گفته شد در صورتی که اسپری ها و داروهای استروئیدی کار نکنند ، باید به سراغ جراحی رفت. اما متاسفانه امکان دارد حتی بعد از عمل هم این زائده ها دوباره عود کنند و بازگردند. بنا به تحقیقات انجام شده ، هشتاد درصد افرادی که تحت عمل پولیپ بینی قرار گرفته اند دوباره با این عارضه رو به رو شدند. با این وجود ، بیمارانی که این فرآیند را به انجام رسانده اند گزارش دادند پس از عمل علائم شان کاهش قابل توجهی داشته و کیفیت زندگی آن ها نیز بالا رفته است.
امکان اینکه زمان عود این بیماری را تخمین زد وجود ندارد. در صورتی که دوباره نشانه های آن به سراغتان آمد باید سریعا با پزشک خود مشورت کنید. بعد از آن مشخص می شود که برای درمان نیاز به جراحی مجدد است و یا می توان با استفاده از دارو آن را برطرف کرد.
کندن پولیپ بینی با دست
کندن پولیپ بینی با دست به هیچ وجه توصیه نمیشود و میتواند عوارض جدی برای سلامت شما داشته باشد. کندن پولیپها به طور دستی میتواند به آسیب دیدن بافتهای بینی، خونریزی شدید و عفونت منجر شود. بهترین راه برای درمان پولیپهای بینی مراجعه به پزشک متخصص گوش، حلق و بینی (ENT) است. پزشک میتواند با استفاده از روشهای پزشکی مناسب، از جمله داروها یا جراحی، پولیپها را به طور ایمن و مؤثر درمان کند.
پولیپ بینی باعث سردرد میشود؟
پولیپ بینی به دلیل تأثیرات مختلفی که بر ساختارهای داخل بینی و سینوسها دارد، میتواند باعث سردرد شود. چند دلیل اصلی عبارتند از:
- انسداد راههای هوایی: پولیپها میتوانند مسیرهای هوایی بینی و سینوسها را مسدود کنند. این انسداد منجر به تجمع مخاط و مایعات در سینوسها میشود که باعث افزایش فشار و در نتیجه سردرد میگردد.
- عفونتهای مکرر سینوسی: پولیپها میتوانند محیط مناسبی برای رشد باکتریها و ویروسها فراهم کنند. عفونتهای سینوسی مکرر میتواند باعث التهاب و فشار در سینوسها شود که معمولاً با سردرد همراه است.
- التهاب مزمن: پولیپها معمولاً نتیجه التهاب مزمن بینی و سینوسها هستند. این التهاب میتواند باعث تحریک و تورم بافتها و ایجاد درد و فشار در ناحیه سر و صورت شود.
پولیپ بینی باعث تغییر صدا میشود؟
بله، پولیپ بینی میتواند باعث تغییر صدا شود. این پولیپها میتوانند باعث مسدود شدن مجاری بینی شوند و در نتیجه جریان هوا از طریق بینی را محدود کنند.
تغییرات صدا ممکن است شامل موارد زیر باشد:
- صدای تو دماغی : به دلیل مسدود شدن مجاری بینی، صدای شما ممکن است بیشتر از طریق دهان خارج شده و به اصطلاح تو دماغی شود.
- کاهش وضوح صدا: تغییرات در رزونانس صدا به دلیل محدود شدن مجاری بینی میتواند وضوح و کیفیت صدا را تحت تأثیر قرار دهد.
- خشن شدن صدا: گاهی اوقات، افراد مبتلا به پولیپ بینی ممکن است خشونت یا تغییرات دیگری در کیفیت صدای خود تجربه کنند.