عمل بینی در افراد سیگاری با محدودیت هایی روبرو است. از این رو پیشنهاد می شود افراد سیگاری برای جراحی زیبایی بینی ابتدا عادت سیگار کشیدن را ترک کنند. استفاده از مواد دخانی اعم از سیگار ، قلیان و یا انواع سیگار الکترونیکی باعث آسیب رسیدن به عروق می شود که روند جراحی را چه قبل از آن و چه بعد از آن مختل می کند.
سیگاری بودن و تمایل به جراحی بینی
در سال های اخیر هم سیگاری بودن و هم تمایل به جراحی بینی افزایش داشته است. اما این دو خواسته به صورت همزمان شدنی نیست. فردی که برای عمل رینوپلاستی اقدام می کند باید از ریه های سالم برای کمک به بهبودی بعد از عمل برخوردار باشد. ریه ای که آسیب دیده باشد برای ترمیم زخم اکسیژن رسانی کافی انجام نمی دهد. وقتی خون رسانی و اکسیژن به خوبی انجام نشود ترمیم زخم نیز به طول می انجامد.
مصرف دخانیات از جمله سیگار کشیدن باعث مختل شدن روند خون رسانی و اکسیژن دادن به بافت زخمی می شود. به همین دلیل عمل بینی در افراد سیگاری با چالش روبرو می شود و این افراد باید قبل از عمل و بعد از آن اقدام به ترک سیگار کنند. حتی اگر به صورت تفننی به مصرف قلیان روی آورده باشید در صورت عمل باید آن را کنار بگذارید.
چرا باید سیگار را قبل از عمل بینی ترک کرد؟
پیشنهاد بهترین جراح بینی این است که افراد از دو هفته قبل از جراحی بینی مصرف سیگار را کنار بگذارند. در نظر گرفتن این مدت زمانی به دلیل کاهش عوارض مصرف سیگار بر نتیجه جراحی است. همان طور که گفته شد از جمله عوارض مصرف سیگار در زمان نزدیک به عمل بینی ایجاد اختلال در روند خون رسانی به بافت های آسیب دیده از جراحی است.
بافت ها برای ترمیم سریع تر به خون بیشتر و اکسیژن نیاز دارند. اگر تا روزهای منتهی به عمل مصرف سیگار ادامه داشته باشد بافت ها فرصت کافی برای اصلاح وضعیت ندارند و عمل بینی در افراد سیگاری سخت می شود. از این رو بعد از جراحی ترمیم زخم و بخیه ها به کندی صورت می گیرد. در نتیجه تورم و کبودی هایی که از علائم طبیعی جراحی بینی است مدت زمان بیشتری روی صورت باقی می ماند. دوره نقاهت بیمار صرفا به دلیل مصرف سیگار طولانی می شود.
چه مدت بعد از عمل بینی می توان سیگار کشید؟
مصرف سیگار و سایر دخانیات باید تا دو ماه بعد از عمل قطع شود. با احتساب دو ماه بعد از عمل و دو هفته قبل از عمل بینی ، بیمار به مدت حدود سه ماه از کشیدن سیگار باید اجتناب کند. گاهی کشیدن یک یا دو نخ سیگار ممکن است مشکلی نداشته باشد اما به طور کلی برای سرعت بخشیدن به روند بهبودی و دستیابی به نتایج بهتر جراحی بینی در افراد سیگاری بهتر است مصرف نشود.
غیر سیگاری ها بهترین گزینه برای عمل بینی هستند.
داشتن سلامت کامل جسمی به معنای آمادگی کامل بدن برای کنار آمدن با هر گونه عوارض جراحی است. سیگاری نبودن به فرد کمک می کند تا شرایط جراحی را بیش از افراد سیگاری به بهترین نحو پشت سر بگذارد. دوره نقاهت کوتاه تری داشته و نتایج بهتری از انجام کار می گیرند. عمل بینی در افراد سیگاری به این سادگی نیست.
تاثیرات منفی سیگاری بودن بر عمل بینی
سیگار کشیدن فرد را در معرض خطرات متعدد جسمی قرار می دهد. تهدید شدن سلامتی فرد با سیگار موضوع تازه ای نیست اما در مواقعی مانند جراحی بینی حفظ سلامت از اهمیت بیشتری برخوردار است. وقتی سیگار می کشید و تصمیم می گیرید بینی خود را هم عمل کنید ، خود را در معرض تاثیرات منفی قرار می دهید که ممکن است گاهی جبران ناپذیر باشد. برخی از اثرات سیگار کشیدن بعد از عمل بینی را در ادامه می خوانید.
- تاخیر در روند بهبودی و کند شدن مراحل ترمیم زخم ها
- باقی ماندن جای زخم و آسیب به سطح پوست ، نکروز (مرگ بافت آسیب دیده به دلیل عدم خون رسانی کافی جهت بهبود)
- مسدود شدن مجرای هوایی که در صورت عدم اصلاح مسیر به عفونت و توقف بهبودی می انجامد.
- خطر افزایش واکنش های مرتبط با بیهوشی مانند عوارض قلبی و افزایش فشار خون با عمل بینی در افراد سیگاری وجود دارد.
- خونریزی بیش از اندازه که گاهی غیر قابل کنترل می شود.
- عدم تقارن در بینی و نتایج ناخوشایند جراحی به دلیل درست جوش نخوردن زخم ها
- تنگی عروق خونی و کاهش جریان خون رسانی و اکسیژن
- افزایش خطر عفونت به دلیل انسداد رگ ها با نیکوتین و در نهایت طولانی شدن روند بهبودی که به دلیل تاثیر بر سلول های نوتروفیل است.
- بروز مشکلات پیش بینی نشده تحت تاثیر سیگار کشیدن و نیاز به انجام جراحی مجدد ترمیمی
لازم به ذکر است کلیه محصولات نیکوتینی مانند آدامس ها و سیگارهای الکترونیکی اثرات مشابهی بر عمل بینی در افراد سیگاری دارد. از سیگارهای الکترونیکی به عنوان یک روش امن مصرف نیکوتین استفاده می شود. با این حال این تصور درست نیست و هیچ میزان مصرف نیکوتین در هر شکل آن امن نبوده و مضر است. برخی بر این باورند که آب قلیان به عنوان یک فیلتر عمل می کند و از این رو آسیب جدی به همراه ندارد. اما اینطور نیست. مونوکسید کربن ناشی از دود قلیان برای جراحی بینی بسیار مضر است.